Scolioza cervicală – ce este și cum o putem trata?

Coloana vertebrală poate fi afectată de-a lungul vieții de o gamă largă de deformări anormale ale coloanei, acestea având un efect negativ asupra calității vieții noastre. Apariția unui tip de scolioză poate fi influențată de anumiți factori precum vârsta sau o serie de afecțiuni anterioare și poate duce la probleme legate de mobilitate și chiar dureri puternice

Ce este scolioza?

Scolioza este o curbură anormală a coloanei vertebrale care apare cel mai adesea în timpul puseului de creștere asociat pubertății sau odată cu înaintarea în vârstă, după vârsta de 50 de ani. Diferitele tipuri de scolioză au cauze necunoscute în cea mai mare parte, iar atunci când aceasta este cunoscută poate fi vorba de unele afecțiuni precum paralizia cerebrală sau distrofia musculară.

Scoliozele sunt clasificate în mare sub 2 categorii, pacientul putând prezenta o atitudine scoliotica(scolioza nestructurală), reprezentată de o deviație simplă laterală a coloanei vertebrale, reductibilă si fără rotația vertebrelor, sau o scolioza structurală, caracterizată prin persistența curburilor, a rotației vertebrelor și a deformarilor vertebrale si costale.

O altă diferențiere a scoliozei de celelalte deformări ale coloanei vertebrale (cifoza) este prezența ei în toate cele 3 planuri spațiale: frontal, sagital și axial. 

Ce este scolioza cervicală?

Coloana vertebrală este împărțită 4 zone topografice, acestea fiind dinspre superior spre inferior: cervical, toracal, lombar, sacral. Scolioza cervicală interesează astfel prima parte a coloanei vertebrale, localizată în continuarea cutiei craniene. 

În general, scolioza cervicală apare ca parte a unei curburi anormale de mari dimensiuni, interesând și alte zone ale coloanei vertebrale( toracal sau chiar lombar). Cu toate acestea, în anumite cazuri, scolioza poate fi localizată exclusiv la nivel cervical.

Scolioza cervicală poate provoca mai multă durere decât celelalte forme de scolioză. Acest lucru se poate datora unei varietăți de factori, cum ar fi un dezechilibru în greutate, rădăcinile plexului cervical care se comprimă între vertebre și un risc crescut de leziune ulterioară a gâtului.

Deoarece scolioza cervicală este o afecțiune relativ rară, eforturile de a descoperi cauzele sunt încă la început. Se înțelege că, în cazul scoliozei cervicale, curbura tinde să se formeze natural în orice moment din copilărie până în adolescență inclusiv. Cu toate acestea, formele adulte de scolioză cervicală sunt mai susceptibile de a proveni dintr-o leziune sau deteriorare a coloanei vertebrale.

Scolioza cervicală poate apărea și ca urmare a unor alte afecțiuni medicale:

·        Sindromul Klippel-Feil. Persoanele care suferă de acest sindrom se nasc cu două sau mai multe vertebre cervicale sudate împreună. Acest lucru are ca rezultat o mișcare limitată a gâtului și capului și, în majoritatea cazurilor, o scurtare vizibilă a gâtului.

·        Malformația Chiari. Această malformație este un defect structural al creierului uman care face ca o parte a cerebelului să fie împinsă către trunchiul cerebral.

Simptome pentru scolioza cervicală

În general, scolioza cervicală face ca pacienții să se adrese medicilor specialiști cu două mari simptome:

·        Dureri accentuate

·        Deformări vizibile la nivelul coloanei

Diagnostic și tratament

Scolioza cervicală este, de obicei, confirmată printr-un examen fizic, o radiografie a coloanei vertebrale, RMN sau cu ajutorul tomografiei computerizate. Curbura coloanei este măsurată prin metoda Cobb, iar gravitatea acesteia este exprimată în grade.

Stabilirea unui tratament este realizată prin raportarea la factorii care influențează fiecare caz și printre care se numără:

·        Sexul pacienților

·        Severitatea curburii

·        Modul în care s-a dezvoltat curbura anormală

·        Localizarea anomaliei de-a lungul coloanei vertebrale

·        Etapa de dezvoltare osoasă a pacienților

Printre soluțiile pe care pacienții le pot primi din partea specialiștilor se numără:

  • Tratamentul kinoterapeutic

  • Tratamentul ortotic, reprezentat de folosirea corsetului, mai ales în cazul copiilor și adolescenților, având rolul de a opri evoluția scoliozei cervicale

  • Controlul durerii pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacienților.

  • Tratamentul chirurgical, atunci când angulația coloanei depășește 50 de grade.

Exerciții fizice recomandate pentru scolioza cervicală

Exercițiile fizice sunt recomandate pentru a ține sub control durerea, dar și pentru a întări coloana vertebrală afectată de către curburile anormale. Dat fiind faptul că, în general, scolioza cervicală este diagnosticată împreună cu alte tipuri de scolioză, exercițiile fizice trebuie să fie destinate întregii coloane vertebrale. În această situație, specialiștii pot recomanda diferite exerciții precum:

1.  Ridicări de brațe și picioare. Acest exercițiu este gândit pentru a întări porțiunea inferioară a coloanei și îl poți realiza astfel:

·        Întinde-te cu fața la pământ

·        Întinde-ți brațele deasupra capului și ține-ți picioarele drepte

·        Ridică un braț de la sol

·        Ține brațul ridicat pentru câteva secunde și apoi pune-l jos

·        Repetă cu fiecare braț și picior

2.  Poziția cămilei. Acest exercițiu este preluat din yoga și poate duce la reducerea durerii resimțite. Pentru a realiza această poziție trebuie să:

·        Așezați-vă în mâini și genunchi, asigurându-vă că spatele este paralel cu solul, iar capul și gâtul sunt într-o poziție confortabilă.

·        Respirați adânc, apoi atrageți mușchii abdominali în sus, arcuindu-vă spatele.

·        Expirați și relaxați mușchii abdominali,i ridicând capul spre tavan.

·        Repetați

3.  Întinderea mușchilor Latissimus Dorsi. Acești doi mușchi asigură conectarea coloanei vertebrale la brațe, iar orice exerciții care duc la întărirea lor se dovedesc benefici și pentru coloană. Pentru a face astfel de întinderi trebuie să:

·     Stai într-o postură bună, cu genunchii ușor îndoiți

·     Ridică brațele deasupra capului și prinde-ți încheietura mâinii drepte cu cea a mâinii stângi

·     Îndoiește-te ușor spre partea dreaptă până când simți o întindere în partea stângă a corpului.

·     Stai în această poziție pentru câteva secunde

·      Repetă în sens invers

·      5-10 repetări pentru fiecare parte

Medicii AMI care te ajută în tratarea scoliozei

Prof Univ Dr Luminița Elena Sidenco

Dr Vasile Druță

Dr Mircea Schmidt

 

× Programarea dumneavoastră a fost înregistrată cu succes.