Reducția mamară - ce trebuie să știi despre micșorarea sânilor

Ce este reducția mamară?

Reducția mamară este o procedură de chirurgie plastică estetică prin care se micșorează dimensiunea și greutatea sânilor foarte voluminoși. Aceasta contribuie totodată la crearea unui contur îmbunătățit al sânilor, cu o poziționare corectă a complexului areolo-mamelonar care să rămână normal ca sensibilitate, fiind ridicați, tonifiați, mai fermi, cu o formă mai plăcută din punct de vedere estetic, funcționali (capabili de alăptare), cu cicatrici cât mai scurte (care să nu se vadă din sutien sau costumul de baie) și cât mai puține. Există multe tehnici și metode, dar trebuie selecționată o metodă cât mai sigură, cu cât mai puține riscuri, fiabilă și cu rezultate estetice durabile în timp. Operația de reducție mamară înglobează și timpii chirurgicali cu viza lifting (ridicare sau mastopexie). Aceasta deoarece sânii mari sunt și lăsați.

Metoda cu pedicul central-inferior întrunește multe dintre aceste deziderate. Se recreează sâni mai armonios proporționați în raport cu restul corpului pacientei. Contrar a ceea ce se așteaptă pacienții, reducția mamară - realizată atent și cu metode selectate pe criteriile de mai sus - este de obicei nedureroasă. Aceasta se realizează prin îndepărtarea unei părți din glanda mamară, țesut adipos și piele, cu ancorarea glandei mamare restante de fascia musculară cu ajutorul unei suprafețe de derm autolog, conform unui plan operator bine stabilit anterior. De comun acord cu pacienta se stabilește volumul restant. Operația de reducție mamară este considerată o operație mare și complexă. Intervenția durează aproximativ 3 ore sau peste, în funcție de mărimea sânilor și de tehnica aleasă. Aceasta se realizează sub anestezie generală și necesită o internare de 1-2 zile.

În funcție de anatomie, indicația chirurgicală și cerințele estetice ale pacientei, medicul chirurg poate să efectueze în aceeași operație și alte proceduri chirurgicale care să completeze reducția mamară. Una dintre aceste proceduri poate fi aceea de simetrizare, ca de exemplu în cazul unei malformații congenitale în care un sân este mare și lăsat iar celălalt este  nedezvoltat.

 

Cine ar trebui să facă reducția mamară?

Operația de reducție mamară este în general recomandată pacientelor care suferă de un volum  excesiv al sânilor, atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional. Sânii mari pot produce  modificări posturale (abdomen proeminent și o postură “cocoșată”), alterări ale simetriei coloanei vertebrale, umeri deformați de bretelele sutienului, împovărați sub greutatea sânilor, dureri osteoarticulare și musculare. Adeseori sânii mari sunt dureroși, sunt predispuși la microtraumatisme și la boli ale pielii (zona umedă de sub sâni). Activitățile zilnice, inclusiv fizice și sportul sunt îngreunate. De asemenea, pentru persoanele sportive sânii mari pot reprezenta un mare inconvenient în obținerea performanței. Prin procedura de reducție mamară aceste persoane pot beneficia de un aspect estetic satisfăcător, dar își pot rezolva și problemele care interferează cu viața lor de zi cu zi.

Sumarizând, indicațiile principale pentru reducția mamară sunt:

-       sânii sunt mult prea grei și voluminoși în raport cu structura anatomică a pacientei, greutatea lor provocând dureri de spate, gât sau umăr, afectări ale coloanei vertebrale;

-       obținerea unei posturi corecte alterate din cauza sânilor hiperdezvoltați;

-       sânii sunt foarte grei și lăsați, cu mamelonul și areola “căzute”, orientate în partea de jos;

-       sânii sunt asimetrici (iar diferența de mărime dintre ei este una semnificativă);

-       respirația este îngreunată din cauza sânilor foarte mari care apasă pe cutia toracică;

-       mobilitatea, activitățile zilnice, sportive, dar și somnul sunt perturbate semnificativ;

-       prezența a numeroase tumori benigne pe fondul hipertrofiei mamare.

 

Există și contraindicații?

La fel ca în orice procedură chirurgicală, și reducția mamară prezintă contraindicații. Acestea se întâlnesc în cazul în care: 

-       sânii încă sunt în perioada de creștere (adolescente) - contraindicație relativă;

-       pacienta alăptează sau nu au trecut minimum 6 luni de la înțărcare (contraindicație relativă);

-       Pacienta suferă de boli de sistem, de coagulare, infecții locale, arsuri solare etc.

 

Ce ar trebui să faci înainte de reducția mamară?

Pre-operator, consultația de specialitate și analizele de laborator sunt absolut necesare. În această etapă, medicul va cerceta istoricul medical al pacientei și poate recomanda inclusiv investigații imagistice (ecografie și mamografie), pentru a se asigura că starea de sănătate a pacientei este una bună și că nu există contraindicații la operație.

Dacă ai decis că reducția mamară este o variantă pentru tine și vrei să afli mai multe detalii sau dacă vrei doar să te consulți cu un specialist, apelează la unul dintre medicii AMI pentru o consultație.

 

Surse: Dr. Dana Mihaela Jianu, chirurg plastician. 

Doctor în Științe Medicale, Fondator al Centrelor de Sănătate ProEstetica (din 1994), Președinte al Societății Române de Chirurgie Estetică, Președinte al Societății Internaționale de Medicină și Chirurgie Regenerativă, de 27 de ani în slujba “Frumuseții prin Sănătate”.

× Programarea dumneavoastră a fost înregistrată cu succes.