Genu valgum și genu varum – deformări de ax ale genunchiului la copii

Deformările de ax ale genunchiului în plan frontal la copii constituie o patologie des întâlnită în domeniul ortopediei pediatrice, iar acesta poate reprezenta un motiv de stres în cazul părinților. Printre cele mai comune forme de deformări regasim genu valgum și genu varum, cunoscute în mod comun drept „genunchiul în X”, respectiv „genunchiul în O”. În mod obișnuit, aceste două deformări dispar la o vârstă fragedă, iar în cazul în care acestea persistă este nevoie de ajutorul specialiștilor.

Ce înseamnă o deformare de genunchi?

La naștere, aproape toți bebelușii prezintă o formă de deformare  fiziologică la nivelul membrelor inferioare, ceea ce face ca tălpile să fie îndreptate una spre cealaltă, în timp ce tibia și femurul sunt curbate spre exterior. În timpul primului an de viață, articulațiile genunchiului se apropie, femurul se înclină spre genunchi, tibia se îndreaptă și tălpile picioarelor sunt îndreptate în jos. În timpul acestui proces, oasele se sudează. Până când bebelușii încep să meargă, oasele acestora ar trebui să fie destul de drepte și de bine sudate.

Ce este genu valgum?

Genu valgum este o afecțiune în care genunchii se înclină spre interior, în timp ce gleznele rămân distanțate. Condiția este puțin mai frecventă la fete, deși și băieții o pot dezvolta. De obicei reprezintă o parte a creșterii și dezvoltării normale a unui copil. Majoritatea copiilor mici prezintă o astfel de deformare a genunchilor într-o anumită măsură pentru o perioadă de timp, deși la unii copii este mai vizibil.

În cazuri rare, genu valgum ar putea fi un semn al unei boli osoase subiacente, în special atunci când starea apare pentru prima dată după vârsta de șase ani sau mai mult. Printre simptome se numără:

 • Un unghi interior al genunchilor simetric;
 • Gleznele rămân separate în timp ce genunchii se ating;
 • Un mod de a merge neobișnuit;
 • Tălpile rotite spre exterior.

Ce este genu varum?

Genu varum este o afecțiune în care picioarele unui copil se curbează spre genunchi. Când un copil are această problemă medicală stă cu degetele îndreptate spre înainte, gleznele se pot atinge, dar genunchii rămân despărțiți. Această condiție medicală este considerată o parte normală a creșterii în cazul bebelușilor și copii mici.

La copiii mici, arcul nu este dureros sau inconfortabil și nu interferează cu capacitatea acestora de a merge, a alerga sau a se juca. Copiii depășesc, în mod obișnuit, această problemă după vârsta de 18-24 de luni. În cazuri rare, arcul poate fi un semn al unei tulburări de creștere. Printre simptome se numără:

 • Genunchii se curbează spre exterior;
 • Ambele picioare au o curbă simetrică;
 • Tipar de mers incomod;
 • Degetele de la picioare se îndreaptă spre interior;
 • Stângăcie sau împiedicări frecvente.

Când apare genu valgum sau genu varum și de ce?

Mulți copii prezintă genu valgum în timpul copilăriei, iar atunci când încep să meargă, o înclinare spre interior a genunchilor îi poate ajuta pe copii să se echilibreze. În unele cazuri, această condiție este corelată cu probleme de sănătate mai serioase:

 • Boli genetice, cum ar fi displaziile scheletice sau bolile osoase metabolice, cum ar fi rahitismul;
 • Obezitatea;
 • Leziuni ale cartilajelor de creștere ale oaselor lungi de la nivelul membrelor inferioare.

Afectiunea trebuie verificata cand persista dupa varsta de 4 ani și continuă să se agraveze.

Genu varum se dezvoltă adesea în primul an de viață al copilului, fiind o parte a creșterii naturale, care nu are o cauză cunoscută. Unii bebeluși se nasc astfel, iar acest lucru se poate întâmpla pe măsură ce bebelușul crește și spațiul din uterul mamei devine limitat, determinând  ușoare deformări ale picioarelor. În majoritatea cazurilor, picioarele copiilor se îndreaptă pe măsură ce cresc și se dezvoltă. Cu toate acestea, există o serie de afecțiuni care pot duce la aceeași deformare:

 • Boala Blount;
 • Afecțiuni metabolice.

Afectiunea trebuie verificata daca persista dupa varsta de 2 ani si continua sa se agraveze.

Cum se tratează genu valgum și genu varum?

Tratamentul folosit pentru cele două afecțiuni variază în funcție de cauza și gravitatea acestora, astfel, în cazul în care deformarea genunchilor persistă, medicii pot prescrie o serie de tratamente care să asigure tratarea sau măcar ținerea sub control a afecțiunilor corelate. În cazurile grave, specialiștii pot apela și la intervenții chirurgicale pentru a corecta deformările.

Medici pediatri care au grijă de copilul tău la AMI

Dr. Dorin ROȘCA

Ortopedie Copii și Adulți.

Ecografie de șold - Rosana.

Conf. Dr. Alexandru ULICI

Medic primar ortopedie pediatrică- Rosana.

Dr. Liliana Calapod

Medic primar pediatrie.

 

 

 

× Programarea dumneavoastră a fost înregistrată cu succes.