Entorsa gleznei - ce este și cum o tratăm?

O entorsă de gleznă este o afecțiune comună, deoarece condițiile care duc la apariția acesteia sunt obișnuite. Mai exact, o entorsă se poate produce atunci când practicăm diverse sporturi, facem diferite sarcini fizice sau pur și simplu mergem pe o suprafață neregulată sau călcăm strâmb. Această leziune nu trebuie ignorată, necesitând de cele mai multe ori un consult de specialitate. 

Entorsa gleznei – cum se produce?

Glezna, mai exact articulația gleznei, este menținută integrală și funcțională de un sistem de ligamente. O entorsă de gleznă apare atunci când ligamentele sunt forțate să depășească intervalul lor normal de mișcare. Majoritatea cazurilor de entorsă a gleznei  implică leziuni ale ligamentelor de pe partea exterioară a acesteia. 

Activitățile pe care le realizăm în viața de zi cu zi au, în funcție de mediul în care le realizăm, potențialul de a duce la o entorsă de gleznă. Din această cauză este recomandat ca atunci când desfășurăm activități, fie ele sportive (fotbal, alergat, etc), legate de locul de muncă sau domestice să fim atenți la modul în care ne mișcăm și la starea suprafețelor pe care ne mișcăm. Neatenția în aceste cazuri poate duce la o entorsă gleznă- o problemă de sănătate care, în unele cazuri, necesită atenția unui ortoped.

Tratamentul pentru o entorsă de gleznă depinde de la caz la caz. Măsurile de auto-îngrijire și medicamentele fără prescripție medicală pentru durere pot fi suficiente în majoritate cazurilor. Trebuie să luați în calcul posibilitatea ca o entorsă de care suferiți ar putea avea nevoie de o evaluare medicală pentru a descoperi  gravitatea problemei și a stabili tratamentul adecvat.

Cauze și factori de risc

Printre cele mai comune situații în care putem suferi de o entorsă de gleznă se numără:

●      O cădere care duce la rotația excesivă a gleznei

●      O poziție anormală a piciorului în timpul unei sărituri sau aterizări

●      Deplasarea pe suprafețe neuniforme

●      Contactul accidental cu o altă persoană în timpul activităților sportive.

Accidentele care duc la o entorsă de gleznă sunt favorizate de o serie de factori de risc precum:

●      Tipul de activități realizate

●      Suprafețele neuniforme

●      Probleme ortopedice anterioare

●      O condiție fizică proastă

●      Încălțăminte neadecvată activității pe care o realizăm

Examen clinic și investigații – cum se desfășoară?

În timpul unui consult clinic, ortopedul va examina glezna, dar și restul piciorului. De asemenea, acesta va atinge pielea din jurul leziunii pentru a identifica eventualele puncte sensibile cauzate de către entorsă. O altă procedură importantă pe care o va realiza implică mișcarea piciorului pentru a putea stabili în ce fel este limitată mișcarea și care sunt pozițiile care cauzează disconfort.

În funcție de amploarea leziunii și de planul de diagnostic,  medicul poate recomanda una sau mai multe proceduri pentru a stabili dacă osul a fost afectat și amploarea leziunilor ligamentelor:

●      Raze X

●      Imagistica prin rezonanță magnetică

●      Computerul tomograf

●     Ecografie

Tratament entorsă gleznă

 În cazul în care un accident duce la o entorsă de gleznă cele mai la îndemână forme de tratament la care puteți apela sunt:

●  Repausul. Este importantă evitarea activităților care ar putea cauza dureri sau ar putea accentua problemele cauzate de entorsă.

●  Gheața. Este recomandată folosirea gheții pentru a evita inflamarea excesivă și a reduce senzația de durere. În cazul persoanelor care suferă de diabet sau probleme vasculare și care suferă o entorsă este recomandată consultarea unui specialist în prealabil.

Medicamente fără prescripție medicală. O serie de medicamente antiinflamatorii pot reduce senzația de durere și inflamarea cauzată de către o entorsă.

●  Compresia. Este recomandată bandajarea gleznei pentru a facilita procesul de vindecare, cu precizarea că aceasta nu trebuie să afecteze fluxul sanguin.

●  Ridicarea gleznei. O poziție ridicată a gleznei, peste nivelul inimii, reduce inflamarea zonei afectate de entorsă.

 Majoritatea cazurilor de entorsă de gleznă pot fi tratate la domiciliu, cu toate acestea, în unele cazuri este necesar ajutorul unui specialist care poate recomanda:

●      Folosirea bretelelor și a atelelor

●      Aspirația articulară

●      Medicamente cu prescripție

●      Inserții ortotice

●      Terapie fizică

●      Infiltrații

●      Intervenție chirurgicală 

Entorsă gleznă – cum te recuperezi?

Recuperarea pentru o persoană care suferă de o entorsă depinde de gravitatea leziunilor suferite, iar în majoritatea cazurilor, odihna, gheața, compresia și ridicarea piciorului afectat în primele 24 de ore duc la o reducere semnificativă a durerii. Iar în decursul a 48-72 de ore persoanele care aplică această rutină pot începe exercițiile fizice care vor permite reluarea activității.

Exercițiile recomandate pentru recuperarea unei glezne afectate de entorsă includ:

●      Flexia piciorului

●      Mișcări longitudinale și circulare ale piciorului afectat

●      Ridicări pe vârfuri

În cât timp se vindecă o entorsă de gleznă?

Timpul necesar pentru o recuperare completă după o entorsă de gleznă variază de la caz la caz, în funcție de severitatea leziunii și de condiția fizică a persoanei afectate. De regulă, o entorsă de gradul I, caracterizată de durere ușoară, umflături și sensibilitate poate avea nevoie de 1-3 săptămâni de recuperare.

În contrast, o entorsă de gradul 3, care presupune o senzație severă de durere, instabilitate și pierderea capacității de deplasare poate avea nevoie de câteva luni pentru recuperare completă, mai ales facă a fost a fost decisă și realizarea unei intervenții chirurgicale.

Medici din rețeaua AMI care te pot ajuta

Dr. Remus Caraman

Dr. Ion Bogdan Codorean

Dr. Ionuț Cristea

Dr. Sebastian Culman

 

 

× Programarea dumneavoastră a fost înregistrată cu succes.