Diagnostic și tratament în endometrioză - cea mai frecventă cauză a infertilității

Una din zece femei din România suferă de endometrioză, fiind una dintre principalele cauze de infertilitate. Ce este această afecțiune, care sunt cauzele ei și cum poate fi tratată, aflăm în cele de mai jos de la Dr. Ștefănescu Claudia, medic primar Obsetrică - Ginecologie.

 endometrioza

Ce este endometrioza?

 Endometrioza reprezintă răspândirea țesutului care căptușește la interior uterul (endometru) în afara acestuia, localizarea în afara uterului numindu-se ectopie. Este una dintre principalele cauze de infertilitate la femeie. Endometrul se poate răspândi spre majoritatea organelor din pelvis, ajungând până la suprafața intestinului subțire sau a intestinului gros. În general, endometrioza implică ovarele, trompele uterine, vaginul și membrana care acoperă pelvisul. Endometrul este stratul intern al uterului și este țesutul cel mai activ în cursul ciclului menstrual, el suferind modificări ale grosimii pe parcursul acestuia și sângerând la fiecare ciclu menstrual.

 

Care sunt cauzele de endometrioză?

 Cauzele acestei afecțiuni nu sunt pe deplin elucidate, dar o parte dintre factorii de risc care pot conduce la endometrioză sunt:

 •      absența nașterilor;
 •      vârsta;
 •      debutul precoce al primei menstruații;
 •      menopauza tardivă;
 •      ciclurile menstruale scurte;
 •      nivelul crescut de estrogen;
 •      indicele mic al masei corporale;
 •      cazurile de endometrioză în familie.

 

Principalele simptome în endometrioză: când să ne adresăm unui medic?

 Endometrioza determină, prin caracterul său invaziv, o serie variată de simptome, unele mai deranjante pentru pacient și care îl determină să consulte un specialist (durerea), iar altele mai puțin pregnante, dar care ajută medicul în determinarea afecțiunii.

 Dintre cele mai frecvente simptome în endometrioză amintim:

 Durerea - se poate manifesta în mai multe moduri, fie ca durere pelvi-abdominală, dismenoree severă (dureri în timpul menstruației) sau dispareunie (durere în timpul actului sexual). Durerea este cel mai frecvent simptom în endometrioză, iar persistența ei reprezintă o indicație absolut necesară pentru un control ginecologic de specialitate.

 Tulburări ale menstruației (care pot fi semne de endometrioză a ovarelor și a pereților uterini) - manifestate prin durata prelungită, abundență cantitativă sau de sângerările între menstruații.

 Infertilitatea - Endometrioza reprezintă una dintre principalele cauze de infertilitate la femeie, iar răspândirea largă a endometriozei în populația feminină contribuie automat la răspândirea acestui tip de infertilitate.

 Alte simptome în endometrioză (care pot fi semne de endometrioză a rectosigmoidului, respectiv a vezicii urinare) :

 •      balonare;
 •      constipație, durere rectală ciclică;
 •      prezența sângelui în urină;
 •      urinare dureroasă.

 

Ce putem face? Tratament în endometrioză

 La fel ca în multe alte afecțiuni ginecologice și medicale, în general, tratamentul în endometrioză poate fi medicamentos sau chirurgical.

 Terapia medicamentoasă hormonală

 În ceea ce privește tratamentul medicamentos, principala terapie abordată în endometrioză este cea hormonală, supresia hormonală a menstruației femeii constituind baza terapiei medicale. Terapiile hormonale au scopul de a reduce nivelul de estrogen, reușind astfel să micșoreze proliferările endometriale uterine și extrauterine (ectopice), estrogenul fiind principalul stimulent al acestora. Prin acest tip de terapie se reduce și durerea pregnantă din endometrioză. Medicația de tip hormonal include preparate precum anticoncepționale și antiinflamatoare nesteroidiene, iar de regulă nu se întind pe termen lung. Tratamentele hormonale se mai pot face și cu progesteron . Altă opțiune este folosirea unor medicamente numite Agonisti GnRH, care suprimă funcția hipofizo-ovariană, realizând o menopauză medicală (utlitizarea prelungită a acestora include o serie de reacții adverse care trebuie să fie cunoscute de către pacientă, precum amenoree - lipsa de menstruație, tulburări vaso-motorii de tip valuri de caldură, uscăciune vaginală sau osteoporoză).

 Tratamentul chirurgical

 În endometrioză, chirurgia este recomandată pacientelor simptomatice fără un răspuns acceptabil la medicație, cu contraindicație pentru terapia medicală, pacientelor care doresc să rămână însărcinate și pacientelor cu endometrioză care invadează un număr semnificativ de organe pelvine. Abordul poate fi pe cale laparoscopică sau clasică, cel laparoscopic fiind din ce în ce mai indicat dintr-o serie de motive precum: durere postoperatorie mai mică, spitalizare mai redusă, aspect estetic superior.

 

 Sursă: Dr. Ștefănescu Claudia, medic primar Obstetrică-Ginecologie

 

Medici ginecologi care te pot ajuta:

Prof. Dr. Elvira Brătilă

 

× Programarea dumneavoastră a fost înregistrată cu succes.