Ce poate ascunde o aluniță dureroasă

Te confrunți cu o aluniță dureroasă? Ar trebui să știi că, deși cea mai periculoasă formă de cancer de piele, melanomul, se poate forma la nivelul unei alunițe mai vechi sau recente, nu întodeauna o aluniță dureroasă semnalează o problema gravă. Iată în ce situații ai putea să simți durere într-o aluniță.

 Aluniță dureroasă: ce înseamnă?

 Potrivit datelor, alunițele sunt foarte comune, orice persoană având între 10-40 de alunițe pe corp. Alunițele pot să fie de mai multe feluri:

- alunițe congenitale: atunci când le ai încă de la naștere;

- alunițe dobândite: care apar pe piele la un moment dat, pe parcusul vieții;

- alunițe tipice: acestea au o formă plată, au dimensiuni mici și culoare uniformă;

- alunițe atipice: mai mari decât o aluniță obișnuită și asimetrice.

 

Chiar dacă durerea poate să fie un simptom de cancer, nu este mereu vorba despre cancer, când ai o aluniță dureroasă. În unele cazuri, o aluniță benignă poate să prezente, de exemplu, un coș sub ea, care provoacă durere. Totodată, poți să atingi din greșeală o aluniță și să o lezezi, astfel încât să te doară, să se inflameze. În cazul unor alunițe cu formă și culoare ciudată, ar trebui să mergi la dermatolog deoarece poate fi vorba despre melanom, în special dacă este foarte sensibilă, devine dureroasă și nu trece în câteva săptămâni.

 Când este o aluniță dureroasă

 Prezența unui coș: după cum am amintit, un coș care apare sub o aluniță și nu poate să iasă ușor la suprafață, provoacă durere și iritație în zona. Deși pare o aluniță dureroasă, în realitate senzația este una trecătoare, până când coșul se va vindeca.

 Un fir de păr încarnat: o aluniță dureroasă se poate manifesta astfel și în momentul în care prezintă păr în zona ei, ceea ce poate provoca iritație și inflamație. Dacă folicului de păr se inflamează și problema nu trece de la sine, ar putea să fie nevoie de utilizarea unui soluții cu antibiotic.

 Rănire accidentată: dacă ai o aluniță dureroasă, este posibil să o fi lezat într-un fel, prin frecare, să o fi lovit din neatenție, să fi provocat o zgârietură sau chiar sângerare. Dacă bacteriile ajung în piele, pot să apară infecții, însoțite de umflare, durere, înroșire. Procedează cu atenție atunci când ai alunițe în zone sensibile, inclusiv când te îmbraci sau folosești diferite accesorii, pe mâini, gât, pentru a nu le răni.

 Când să te îngrijoreze o aluniță dureroasă?

 Alunițele sunt formate din celule numite melanocite. Acestea se află, de regulă, la granița dintre stratul superior al pielii, epiderma, și cel inferior, derma. Melanocitele sunt celule care produc melanină, adică pigmentul care dă culoare pielii. Prin expunerea la soare și rediațiile UV, ele produc mai multă melanină, ca reacție de protecție împotriva radiațiilor.

Alunițele mai conțin și vase de sânge, fibre nervoase mici, glande sebacee, foliculi de păr, diferite celule.

Alunițele pot sângera, pot să usture sau să doară, iar dacă nu a existat nicio traumă la nivelul lor și aceste senzații nu trec în aproximativ două săptămâni, se recomandă vizita la dermatolog. Dacă, de exemplu, o aluniță dureroasă sângerează fără să o fi atins, lezat, tăiat în vreun fel -  atunci când te razi, poate să arate că suprafața pielii este foarte sensibilă iar vasele de sânge de sub piele sunt fragile. O modificare canceroasă poate să dee astfel de schimbări, în structura pielii.

 Totodată, dacă ai o senzație de mâncărime la nivelul unei alunițe, ar putea să semnaleze o modificare anormală și inclusiv melanomul poate activa fibrele nervoase care dau senzația de mâncărime.

Dacă o aluniță dureroasă nu are o explicație dintre cele prezentate mai sus iar durerea nu trece, este necesar să vizitezi un dermatolog, în vederea examinării pielii.  

 Cum tratezi o aluniță dureroasă

 Dacă este vorba despre un coș apărut sub aluniță, este indicat să păstrezi o igienă adecvată și să folosești produse de îngrijire cu ingrediente anti-acneice, precum acidul salicilic. Este necesar să aștepți, urmând acești pași, până când coșul se vindecă natural.

 Dacă te-ai lovit, zgâriat, sau ai produs o oarecare leziune la nivelul unei alunițe și simți durere, este important să clătești cu apă călduță și săpun zona afectată. Șterge ușor cu un prosop curat și aplică o cremă cu anitibiotic, pentru a preveni infecția și a reduce inflamația.

Repetă procedura zilnic și acoperă alunița dureroasă cu un plasture. Dacă ai tendința de a leza mereu respectiva aluniță, poți apela la un dermatolog, pentru îndepărtarea ei chirurgicală.

 Semnele melanomului

 Potrivit specialiștilor, de cele mai multe ori cancerul se dezvolta în tăcere, fară să doară. Tumora este o grupare de celule fară nervi, ea nefiind dureroasă. Pentru că un cancer să devina dureros trebuie că tumora sau metastazele să afecteze o parte sensibilă a corpului. Tumorile cutanate cât și metastazele cutanate ale altor tipuri de cancere de regulă nu sunt dureroase, atât timp cât sunt puțin voluminoase și nu sunt infectate.

 Melanomul este cancerul cu cea mai mare rată de deces, dintre cancerele cutanate, chiar dacă apare mai rar decât celelalte forme.

 Prin autoexaminarea frecventă a pielii, în special dacă acestea este deschisă la culoare, precum și prin vizitele anuale la dermatolog, poți preveni sau identifica precoce un melanom. O aluniță dureroasă nu este singurul semn de melanom.

× Programarea dumneavoastră a fost înregistrată cu succes.