Carcinom bazocelular – când apare și cum poate fi tratat?

În general, asociem vara și mersul la mare cu perioada de vacanță și cu relaxare. Ne expunem pielea cu plăcere și încercăm să obținem un bronz care să ne țină tot anul. Însă, expunerea excesivă sau neprotejată la razele solare poate să aibă consecințe nefaste: un cancer de piele. 

Carcinomul bazocelular este cea mai frecventă formă de cancer de piele, care se poate extinde pe piele timp de ani de zile, dacă nu este diagnosticat la timp. 

Ce este carcinomul bazocelular?

Un carcinom bazocelular este o formă de cancer de piele care se dezvoltă în celulele bazale situate în partea inferioară  a epidermului. Tumora se extinde în timp, lent, dar periculos, până formează ulcerații care “rod” din țesut. 

La bărbați, riscul este de 30% mai mare decât la femei de a face un carcinom bazocelular. 

În ce zonă a pielii poate să apară un carcinom bazocelular?

Principala cauză de apariție a carcinomului bazocelular este expunerea solară, mai ales pe zona capului și a gâtului. În cazuri mai rare, poate să apară și pe zone care nu sunt în mod normal expuse la razele soarelui, cum este zona genitală. 

Semnele unui carcinom bazocelular

Un carcinom bazocelular se manifestă ca o modificare la nivelul pielii, fie că e o umflătură, o zonă dureroasă sau o formațiune nouă apărută pe piele. Această modificare are una sau mai multe din caracteristicile de mai jos: 

 • O umflătură, similară cu un cucui, de culoare albă, roz sau de culoarea pielii. În cele mai frecvente cazuri de carcinom bazocelular, umflătura apare la nivelul feței sau pe urechi. Leziunea se poate rupe sau poate sângera. 

 • O leziune de culoare maro, negru sau albastru. 

 • O pată cu aspect solzos, cu margine amplificată. Apare cel mai frecvent pe spate sau pe piept. 

 • O leziune albă similară cu o cicatrice, fără o margine bine definită. 

Factori de risc pentru carcinomul bazocelular

 • Expunere în exces la soare sau bronzarea artificială frecventă 

 • Radio-terapie 

 • Piele deschisă la culoare

 • Vârstă înaintată

 • O istorie medicală de familie care include o formă de cancer de piele

 • Un tratament cu medicamente imunosupresoare

 • Expunerea la substanțe toxice

 • Boli rare genetice (sindromul Gorlin-Goltz)

Prevenție pentru carcinomul bazocelular

Fiecare organism funcționează diferit, prin urmare fiecare persoană are reacții diferite la aceeași factori. Controlul de rutină anual la medicul dermatolog, mai ales dacă știi că ai sensibilități de piele, este principala și cea mai importantă metodă de prevenție împotriva cancerului de piele. 

Specialiștii în dermatologie recomandă și: 

 • Evitarea expunerii la soare între orele 10.00 și 16:00 pe timp de vară

 • Folosirea unei creme cu factor de protecție solară, atât pe față cât și pe zonele expuse în mod normal la soare (gât, mâini, brațe) pe tot parcursul anului

 • Evitarea saloanelor de bronz artificial

Diagnostic și tratament pentru carcinom bazocelular

Medicul dermatolog realizează o anamneză a pacientului, dar și un examen clinic a leziunii suspecte, cu ajutorul dermatoscopului. Suspiciunea de carcinom bazocelular este confirmată de către laboratorul de histopatologie, după ce medicul anatomopatolog analizează proba de țesut prelevată de la pacient. Biopsia este o procedură fără risc și fără disconfort pentru pacient. Se realizează sub anestezie locală. 

Odată confirmat diagnosticul de carcinom bazocelular, începe tratamentul care include atât partea chirurgicală, cât și cea medicamentoasă. 

Chirurgia unui carcinom se poate face fie prin:

 • Excizie chirurgicală – doctorul scoate formațiunea canceroasă și o margine de țesut de siguranță care este ulterior examinată la microscop pentru a stabili dacă mai există celule canceroase sau nu. Acest tip de tratament chirurgical este indicat pentru carcinoamele bazocelulare localizate în zone cu grad redus de risc, care permite excizie cu margini oncologice largi, precum: abdomen, coapse, braț, antebraț, umăr.

 • Microchirurgie Mohs – în timpul procedurii chirurgicale, medicul dermato-oncolog scoate strat cu strat din țesut, fiecare fiind analizat la microscop în timp real, până când nu mai există celule canceroase. Microchirurgia Mohs este indicată în tratarea carcinomului bazocelular localizat în zone cu risc ridicat de recidivă, pentru care conservarea țesutului sănătos este importantă: nas, urechi, sprâncene, buze, mâini, ochi, picioare, frunte, scalp, zone genitale.

Medici din rețeaua AMI care au grijă de tine:

 

× Programarea dumneavoastră a fost înregistrată cu succes.