Cancerul de sân - diagnostic și tratament

Cancerul de sân este formă de cancer cu cea mai ridicată răspândire în rândul femeilor, la nivel mondial, determinând și cel mai mare număr de decese, în rândul acestora. Peste 2 milioane de femei sunt afectate, anual, de această maladie, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Cancerul de sân a avut în România, doar în anul 2018, o incidență de 11.5%  (din numărul total de cancere, adică 83461 de cazuri naționale) și o mortalitate de 6.6% (din totalul deceselor provocate de cancere, adică 50902).

 Cancerul de sân: de ce apare?

 Cauzele care determină cancerul de sân nu sunt pe deplin înțelese, în toate situațiile, dar există factori care contribuie la creșterea riscului de boală.

Vârsta este un factor de risc, în rândul femeilor care se luptă cu cancerul de sân. Cancerul de sân apare mai des la femeile trecute de 50 de ani, ajunse la menopauză și, potrivit datelor, cam 8 din 10 cazuri de cancer sunt depistate la acest grup.

Un alt factor de risc în cancerul de sân este genetică, altfel spus, dacă o femeie are în familie rude apropiate care au suferit de cancerul de sân sau de cancer ovarian, este predispusă și ea să facă această boală. Asta pentru că există două gene care se pot moșteni, respectiv BRCA1 și BRCA2, care cresc foarte mult riscul de cancer de sân și de ovar.

Densitatea crescută a țesutului mamar poate fi și aceasta considerată drept factor de risc în cancerul de sân, deoarece conține o concentrație mai mare de celule care pot deveni canceroase.

Acestor cauze li se mai adaugă anumite tratamente hormonale, inclusiv contraceptivele, și un nivel crescut de estrogen, care poate să stimuleze proliferarea celulelor canceroase.

Predispoziția pentru cancerul de sân mai este corelată și cu stilul de viață al unei femei, cu consumul de alcool, fumatul şi supraponderalitatea, precum și cu expunerea la radiații.

Cancerul de sân - simptome și diagnostic

 Există câteva semne alarmante ale cancerului de sân, pe care femeile ar trebui să le abordeze cu multă seriozitate:

- o scurgere neobișnuită, la nivelul mamelonului;

- o umflătură în regiunea subrațului;

- o schimbare în aspectul, formă sau dimensiunea unui sân;

- o iritație ciudată a pielii sânului;

- o modificare de aspect a mamelonului, reorientarea lui către interior.

 Este important de ştiut însă că în stadiile incipiente ale cancerului de sân nu exista simptome, şi singurele metode de diagnostic în stadiile precoce sunt consultaţia urmată de metodele de screening imagistic.

 O femeie preocupată de propria sănătate, în special după vârsta de 50 de ani, are mai multe variante atunci când se pune problema investigării cancerului de sân. Metodele de diagnostic al cancerului de sân includ proceduri precum:

- Examinarea și palparea sânilor de către un specialist, în vederea identificării anomaliilor și ale posibilelor probleme;

- Ecografia: în caz de nevoie, specialistul îndreaptă o pacientă către investigații mai amănunțite, precum ecografia mamară, în vederea depistării chisturilor, pentru ca, ulterior, să se decidă dacă este necesară o biopsie;

- Mamografia: acesta este standardul e aur de screening în cancerul de sân, la femeile cu vârsta de peste 40 de ani, pentru depistarea formațiunilor benigne și maligne;

- Biopsia: pentru această metodă este necesară prelevarea unei porțiuni din țesutul mamar, care va fi analizată în cadrul unui laborator, astfel încât medicii să știe despre ce formă de cancer este vorba, sau ce tipuri de celule sunt implicate.

 Cancerul de sân și metodele de tratament

 Deoarece cancerul de sân este o maladie complexă, cu implicații diverse și cu un impact major asupra vieții unei paciente, în funcție de stadiul de boală, abordarea acestuia se face multidisciplinar. Tratamentul cancerului de sân poate să fie o combinație de mai multe posibilități, sau una dintre ele, în funcție de fiecare caz, de la terapie hormonală, terapie țintită, chimioterapie, radioterapie la intervenţia chirurgicală.

 Tratamentul chirurgical este, în multe situații, soluția la care apelează, cel mai frecvent, specialiștii, acesta fiind urmat de chimioterapie sau radioterapie, ori de o altă formă de terapie dintre cele menționate, în funcție de tipul de cancer depistat, de mărimea tumorii și de alți factori.

 Procedura chirurgicală la nivelul sânilor, în cazul cancerului poate fie să conserve țesutul mamar, fie nu, în cazul din urmă fiind vorba despre mastectomie, sânul afectat fiind îndepărtat în totalitate. Acestei îndepărtări totale sau parţiale a sânului i se poată adăuga îndepărtarea unui număr mai mic sau mai mare de ganglioni axilari, Pacienta poate, ulterior, alege să facă și operația de reconstrucție mamară.

 Perioada de recuperarea după o asemenea intervenție chirurgicală ar putea să dureze, iar femeia care a suferit o operație la sân trebuie să fie conștientă că viața ei se va schimba și că, în mod regulat, trebuie să meargă la controale. Totodată, este necesar ca ea să respecte indicațiile medicului, inclusiv pe cele care implică ajustarea drastică a stilului de viață.

 Prevenția bolii

 Pentru că există șanse mai mari de vindecare și de împiedicare a recidivei dacă un astfel cancer este diagnosticat în fazele incipiente, specialiștii recomandă femeilor să facă screening anual, în special după vârsta de 40 de ani, și să nu aștepte să experimenteze semnele de cancer de sân.

Este de nedorit ca o pacientă să ajungă într-un stadiu avansat de boală, adică în faza de cancer de sân care se răspândește în organism. Cancerul cu metastaze beneficiază de multiple tratamente, dare le nu mai pot viza vindecarea bolii.

 Totodată, orice femeie adultă, indiferent de vârstă, ar trebui să se informeze și să învețe cum să realizeze singură palparea sânilor, astfel încât să depisteze nodulii și să meargă la doctor, pentru a vedea dacă este vorba despre o cauză benignă sau malignă a acestora. 

 În vederea prevenirii cancerului de sân, se recomandă o dietă sănătoasă, evitarea alcoolului, a fumatului, precum și evitarea obezității - în special după menopauză. Totodată, sportul și activitatea fizică ar trebui să intre în rutină unei vieți sănătoase.

 Unele studii au arătat și că femeile care alăptează la sân își reduc șansele de apariție a cancerului mamar.

 Pentru femeile care au efectuat teste genetice și au depistat că au un risc de acest tip, o modificare a genelor BRCA1 și BRCA2, mastectomia preventivă este o metodă foarte bună de prevenție în situaţiile selecţionate în care predispoziţia genetică de a dezvolta boala este foarte înaltă, deși nu multe femei apelează la ea. Mastectomia preventivă presupune îndepărtarea țesutului mamar în totalitate, combinată cu reconstrucție mamară și implant de silicon.

Totuși, această metodă reduce cu aproximativ 90% riscul de cancer de sân, la femeile care au risc genetic, iar această operație poate să fie făcută devreme, în momentul în care femeia se simte pregătită.

 Medici din rețeaua AMI la care poți să apelezi

Dr. Adina - Emilia Croitoru

Dr. George Iancu

Dr. Cristiana Ianculescu

Dr. Cătălin Jianu

Dr. Dragoș Median

Prof. Dr. Cornelia Nitipir

Dr. Amalia Roșu

Prof. Dr. Lucia Stanculeanu

Dr. Victor Titirez

Dr. Oana Trifanescu

Dr. Silviu Voinea

Dr. Andra Cătălina Zinceno  

× Programarea dumneavoastră a fost înregistrată cu succes.