Astm bronșic la copii - de ce apare și cum poate fi tratat

În cazul unui diagnostic de astm bronșic la copii, plămânii și căile respiratorii se inflamează odată cu expunerea la anumiți factori declanșatori. Printre acești factori se numără diferite tipuri de infecții respiratorii, dar și factori care țin de calitatea aerului respirat, vorbim aici de noxe, praf sau polen.

Această afecțiune provoacă simptome zilnice deranjante care îi împiedică pe cei mici să se joace sau să meargă la școală. Pe lângă simptomele pe termen lung, astmul la copii poate crea probleme pe termen scurt, luând forma unor atacuri de astm. În timpul unui atac de astm, numit și exacerbarea astmului, căile respiratorii se umflă și se inflamează. Mușchii din jurul căilor respiratorii se contractă și căile respiratorii produc mucus suplimentar, determinând îngustarea tuburilor bronșice.

Ce este astmul bronșic?

Un astm bronșic la copii nu este o boală diferită față de astmul la adulți, dar copiii se confruntă cu provocări unice. O astfel de afecțiune pune în pericol dezvoltarea fizică și socială a copiilor, limitând activitățile în care se implică precum jocul, sporturile sau educația pe care aceștia o primesc.

Majoritatea copiilor cu astm au simptome înainte de a împlini cinci ani. Tuburile bronșice, căile care permit aerului să intre și să iasă din plămâni, ale sugarilor, copiilor mici și preșcolarilor sunt mici și înguste, iar răceala și alte boli pot inflama aceste căi respiratorii, făcându-le și mai mici. În cazul acestora poate fi greu pentru părinți și chiar pentru medici identificarea relației dintre simptome și astmul bronșic.

Când și de ce apare un astm bronșic la copii?

Factorii care cauzează un astm bronșic la copii nu au fost pe deplin înțelese, dar există o serie de factori care, de la vârsta de cinci ani, contribuie la evoluția acestei afecțiuni. Vorbim în acest caz de predispoziția genetică la astm și alergii, infecții respiratorii în prima parte a vieții și expunerea la factori de mediu nocivi, printre care se numără fumul de țigară, poluarea aerului, praful sau chiar și polenul. 

Cât de periculos este un astm bronșic la copii?

Astmul la copii poate provoca o serie de complicații printre care se numără:

 • Crize severe de astm care necesită tratament de urgență sau îngrijire de specialitate

 • Declin permanent al funcției pulmonare

 • Probleme cu somnul și oboseala

 • Dificultăți de integrare în activități sociale: jocul cu alți copii sau chiar mersul la școală

Diagnostic și tratament pentru un astm bronșic la copii

Înainte de a apela la ajutorul unui specialist, părinții trebuie să fie atenți la o serie de simptome precum:

 • Tuse frecventă care se agravează atunci când copilul are o infecție virală. Apare în timp ce copilul  doarme sau este declanșată de exerciții fizice sau expunerea la aer rece.

 • Un fluierat subtil în timpul respirației

 • Dificultăți de respirație

 • Congestie pulmonară

 • Episoade repetate de bronșită sau pneumonie

Dacă unul sau mai multe dintre aceste simptome se repetă este indicată o vizită la medic în vederea stabilirii unui diagnostic și prescrierii unui tratament adecvat. Dacă rudele dumneavoastră suferă de astm sau de alergii este indicat să îi spuneți asta specialistului.

Astmul este de obicei diagnosticat printr-un examen medical și un test care măsoară fluxul de aer în din plămâni. Diagnosticarea copiilor prezintă provocări unice, mai ales când aceștia sunt mici. În cazul copiilor de vârstă preșcolară sau mai mică este posibil ca aceștia să nu poată finaliza testul fluxului de aer, iar sugarii și copiii mici să nu poată descrie cum se simt. Acest lucru face ca implicarea părinților să fie și mai importantă, observațiile acestora fiind foarte importante pentru medici.

Tratamentul inițial depinde de severitatea pe care o are fiecare caz de astm bronșic. Scopul tratamentului este de a menține simptomele sub control și de obicei poate include:

 • Corticosteroizi inhalatori

 • Modificatori de leucotriene

 • Inhalatoare combinate

 • Teofilină

 • Agenți imunomodulatori

Medici pediatri care au grijă de copilul tău la AMI

Dr. Liliana Calpod 

Dr. Malvina Ioana Petrov

Dr. Oana Sinisteanu  

 

 

× Programarea dumneavoastră a fost înregistrată cu succes.