Apnee în somn – ce este și cum poate fi tratată?

Când ai apnee în somn, respirația ta în timpul nopții este una sacadată, cu întreruperi și șuierat. Toate aceste caracteristici ale respirației tale, de care nu ești conștient, provoacă nu numai sforăitul puternic, dar și un somn neodihnitor, care a doua zi se manifestă prin stări de oboseală și slăbiciune, indiferent de numărul de ore dormite. 

Ce este apneea în somn?

Apneea în somn este o tulburare a somnului caracterizată prin întreruperea episodică a respirației în timpul somnului, timp de câteva secunde până la un minut. După întrerupere, respirația este reluată, acompaniată de sforăit, produs în urma obstrucției de care se lovește aerul atunci când este inspirat. Ciclul de întrerupere și reluare se repetă de mai multe ori în timpul somnului, iar la trezire, persoana se simte obosită. 

Tipuri de apnee în somn

Principalele tipuri de apnee sunt:

 • Apnee în somn obstructivă – este cea mai comună formă și se produce atunci când musculatura gâtului este relaxată

 • Apnee în somn centrală – apare atunci când creierul nu reușește să transmită mesajele corecte (prin conexiunile neuronale) mușchilor care sunt responsabili cu producerea respirației

 • Apnee în somn mixtă – se produce atunci când sunt prezente simptome din ambele tipuri de apnee descrise mai sus

Simptome pentru apneea în somn

Simptomele pentru cele trei tipuri de apnee sunt identice, prin urmare diagnosticarea corectă a tipologiei de apnee de care suferă pacientul poate să fie mai dificilă și să necesite o serie de investigații specifice. Fiind vorba de o afecțiune care se manifestă în timpul somnului, majoritatea simptomelor sunt remarcate și semnalate de o altă persoană. Simptomele principale ale apneei în somn sunt:

 • Sforăit zgomotos

 • Episoade de întrerupere a respirației în somn

 • Respirație pe gură 

 • Durere de cap la trezirea din somn care poate continua și pe parcursul zilei

 • Insomnie

 • Stare de somnolență pe parcursul zilei

 • Dificultate de concentrare pe parcursul zilei

 • Stare de iritabilitate

 • Creștere în greutate

 • Disfuncții sexuale

Ce provoacă apariția apneei în somn?

În cazul apneei în somn obstructive, aceasta se produce atunci când mușchii din interiorul gâtului se relaxează. Acești mușchi susțin palatul moale (zonă care separă cavitatea bucală de nazofaringe), lueta (“omulețul triunghiular” din capătul cavității bucale), amigdalele, pereții laterali ai gâtului și limba. Când se relaxează, căile aeriene se contractă, micșorându-se sau chiar închizându-se în timpul respirației. Astfel, aerul nu ajunge în cantitatea necesară în sânge și în plămâni, ceea ce poate duce la scăderea nivelului de oxigen din sânge. Creierul, atunci când sesizează această obstrucție, îți dă un impuls care te face să te trezești în timpul somnului, pentru a-ți redeschide căile respiratorii. De multe ori, aceste momente de trezire nu sunt ținute minte.

Apneea în somn centrală este cauzată de transmiterea unor semnale eronate de către creier, ceea ce determină sistemul tău respirator “să uite” să respire preț de câteva secunde. 

Diagnostic corect 

Apneea în somn necesită o serie de teste detaliate pentru a identifica tipul de apnee cu care se confruntă un pacient. Pe lângă examenul clinic, istoricul de sănătate și cel de somn, medicul specialist îți poate recomanda și un tip de monitorizare a somnului. Această monitorizare se face fie în clinică, unde rămâi peste noapte, analiza numindu-se polisomnografie, fie acasă, cu un aparat portabil care măsoară tensiunea, ritmul cardiac, nivelul de oxigen din sânge și tiparul de respirație. 

Tratament pentru apnee în somn

Ca pentru majoritatea afecțiunilor respiratorii, și tratamentul pentru apnee în somn este unul de lungă durată. Tratamentul diferă de la caz la caz, în funcție de starea de sănătate a pacientului și de tipul și severitatea apneei.

Cea mai recomandată soluție pentru apnee este utilizarea CPAP, un aparat care trebuie purtat în timpul somnului și care ajută pacientul să-și deschidă căile aeriene și să-și regleze respirația, punând presiune la nivelul faringelui.

Medici care te pot ajuta în rețeaua AMI

Conf. Dr. Mădălina Georgescu

Dr. Cristian Ionita

Dr. Maria Livia Onu Bazgan

Dr. Robert Razvan Rob 

Dr. Costin Romeo  

× Programarea dumneavoastră a fost înregistrată cu succes.