Terapia durerii - ce este și cum funcționează?

Durerea este un simptom. Este principalul semnal de alarmă și cel mai puternic pe care îl transmite corpul când ceva nu este în regulă. Terapia durerii este o specializare relativ nouă pe scena medicinei, practicată inițial de medicii anesteziști și își propune ameliorarea durerii resimțite de un pacient fără a recurge la intervenții chirurgicale invazive. 

Ce este terapia durerii și cine o implementează?

Un specialist în terapia durerii este un medic care se ocupă cu evaluarea, diagnosticarea și tratarea diferitelor tipuri de durere. Durerea, cel mai frecvent și general simptom cu care se prezintă pacienții la doctor poate avea o multitudine de cauze și poate fi acută, cronică sau specifică unui tip de cancer. De asemenea, poate să apară în urma unei intervenții chirurgicale, a unui accident, a unei tăieturi sau arsuri, în urma unor lucrări dentare sau în urma unei nașteri. Se poate întâmpla, totuși, ca aceasta să nu aibă nicio cauză aparentă.

Terapia durerii este o specialitate relativ nouă la nivel mondial, apărută în SUA la finalul anilor ‘80 și începutul anilor ‘90, practicată inițial de medicii anesteziști. Ulterior, acestora li s-au alăturat și colegii din alte specialități, respectiv: neurologie, reumatologie, ortopedie, neurochirurgie, radiologie intervențională și recuperare medicală. Aceste specialități, împreună, abordează analiza cauzelor durerii, tratarea acesteia (parțial sau total) precum și modalitatea de a o ține sub control pe termen lung.

Terapia sau managementul durerii, “medicamentul” și controlul durerii reprezintă o ramură a medicinei care folosește o abordare interdisciplinară pentru ușurarea suferinței și îmbunătățirea calității vieții celor care trăiesc cu durere cronică.

Echipa tipică de terapia durerii sau management al durerii include medici din mai multe specialități medicale, psihologi clinici, fizio/kintoterapeuți, terapeuți ocupaționali, asistenți medicali. Echipa poate include, de asemenea, specialiști în sănătate mintală și terapeuți prin masaj. Durerea se rezolvă uneori rapid după ce trauma sau patologia de bază s-a vindecat, alteori necesită frecvent eforturile coordonate ale echipei de terapia durerii. Gestionarea eficientă a durerii nu înseamnă eradicarea totală a tuturor durerilor.

Abordările de tratament ale durerii cronice includ măsuri farmacologice, precum analgezice, antidepresive și anticonvulsivante, proceduri intervenționale minim invazive, exerciții fizice, aplicare de gheață sau căldură și măsuri psihologice, cum ar fi biofeedback și terapie cognitiv-comportamentală.

Terapia durerii implică o echipa multidisciplinară

În terapia durerii este nevoie de mai mulți specialiști, din domenii diferite ale medicinei, care se consultă  pe un caz pentru a găsi cea mai bună metodă de tratament. Specialitățile principale implicate în terapia durerii sunt:

 • Neurologie 

  Durerea (de cap sau în alte zone cu terminații nervoase) este principalul simptom cu care pacienții se prezintă la cabinetul medicului neurolog. În neurologie, durerea poate fi grupată în 3 categorii:

 1. Durere de tip cefalee

 2. Durere cu cauză spinală

 3. Durere neuropată 

Medicul neurolog, în urma examinării pacientului, identifică tipul de durere și sursa ei, cu ajutorul investigațiilor de imagistică (EMG, RMN, CT). În cazurile de neurologie, terapia durerii implică de cele mai multe ori tratament medicamentos. În unele cazuri, poate implica o serie de proceduri minim invazive, precum injectarea de toxină botulinică în cazuri cronice de migrenă sau de post-AVC. Dintre afecțiunile neurologice care pot fi tratate prin terapia durerii întâlnim:

 • Cefaleea

 • Nevralgia

 • Neuropatia

 • Sindromul de tunel carpian

 • Polineuropatii • Neurochirugie 

  În cazuri de afecțiuni a unor structuri neurologice, medicul neurochirurg încearcă o serie de proceduri minim invazive cu scopul de a calma sursa patologică a durerii. 

 • Ortopedie 

  Multe din afecțiunile ortopedice pot fi tratate și fără intervenție chirurgicală. Printre acestea se numără:

 1. Artroza

 2. Bolile neoplazice 

 3. Sindromul membrului fantomă

 4. Tendinopatii

 • Reumatologie 

  Durerea pacientului care are o afecțiune reumatologică poate să fie acută sau cronică, mecanică sau inflamatorie, de intensitate scăzută sau înaltă, iradiantă sau neiradiantă. În astfel de cazuri, procedurile minim invazive de reducere a durerii pot avea un impact nu numai asupra afecțiunii în sine, dar și asupra stării psihologice a pacientului. 

 

Cum se aplică terapia durerii?

Atunci cand tratamentul conservator nu funcționează , pacientul este preluat de echipa de Terapia Durerii. Aceasta abordează durerea printr-un sistem integrat, o abordare și un plan terapeutic în cadrul unei comisii medicale.

În majoritatea cazurilor, intervențiile chirurgicale complexe sunt înlocuite cu intervenții mai simple, minim invazive, de zi, făcute doar cu anestezie locală. Acest tip de proceduri au un timp de recuperare mult mai scurt, chiar imediat și sunt proceduri endoscopice moderne și proceduri ghidate ecografic.

Medici din rețeaua AMI care te pot asista în terapia durerii

Dr. Ovidiu Palea – singurul medic român acreditat în terapia durerii.

 

× Programarea dumneavoastră a fost înregistrată cu succes.