Melanom: ce înseamnă și cum se tratează?

Melanom - acel diagnostic dur pe care nicio persoană nu și-ar dori să îl primească vreodată, referitor la pielea sa. Un melanom malign este o formă de cancer foarte răspândită, fiind totodată și o cauză de mortalitate mai frecventă, comparativ cu alte tipuri de cancere non-melanom.

Melanom: ce înseamnă și care sunt factorii de risc?

Prin termenul „melanom” specialiștii far referire la o formă de cancer de piele care începe să se dezvolte în celulele numite melanocite. Aceste celule produc pigmentul pielii și se află în epiderm, precum și în alunițe. Expunerea la soare determină melanocitele să producă mai multă melanină. 

Melanomul poate să apară în momentul în care, din cauza arsurilor solare sau a expunerii neprotejate, prelungite, în timp, se produc anumite mutații la nivelul melanocitelor, care declanșează înmulțirea lor necontrolată. 

Un melanom se poate prezenta pe orice zonă a corpului, însă cel mai des se dezvoltă în regiunile în care pielea este îndelungat expusă la soare: picioare, spate, gât, brațe sau față. Există însă cazuri de melanom apărut și în zone ale corpului neexpuse la soare, precum tălpile, palmele, dar acestea sunt specifice mai mult persoanelor cu o nuanță închisă a pielii. 

Deși melanomul poate să apară la orice vârstă, este mai frecvent după 50 de ani. 

Factori de risc 

Din cauza cantității reduse de pigment din piele, populația caucaziană are un risc mai sporit de cancere cutanate precum melanomul, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.  

Alți factori de risc în melanom sunt:

- părul, tenul și ochii deschiși la culoare;

- istoric de arsuri solare, de-a lungul timpului;

- expunerea neprotejată la soare și raze ultraviolete, frecventarea saloanelor de bronzat artificial;

- prezența alunițelor pe corp;

- istoricul familial de cancer de piele - în jur de 10% dintre persoanele cu melanom prezintă cazuri de melanom în familie. 

Tipuri de melanom

În funcție de regiunea de pe corp pe care apare, precum și de aspectul și forma sa, melanomul este de patru feluri:

- Melanom superficial: acesta este cel mai răspândit tip de melanom și se produce, mai des, la persoanele mai tinere. Un astfel de melanom are margini neregulate, prezintă zone pigmentate de la alb, maro, negru, roșu sau chiar albastru, și apare la suprafața pielii, apoi evoluează în profunzime. 

- Melanom nodular: este un tip mai agresiv și are aspectul unei umflături care poate să fie neagră, dar și albastră, gri, maronie sau roșiatică. 

- Melanom lentiginos: cel mai des, această formă de melanom apare în zonele mai expuse la soare și poate arăta precum niște pete de culoare maro, pe față, urechi, brațe etc.

- Melanomul lentiginos acral: are un aspect de pete maronii sau negre în zona unghiilor, a tălpilor sau la nivelul palmelor. 

Semnele melanomului 

Este vital ca o persoana care are risc de melanom, în special dacă prezintă factorii de risc amintiți, să învețe să își autoexamineze pielea, în mod regulat, să folosească creme și loțiuni cu factor de protecție ridicat (50+) și să meargă la dermatolog, anual.

Ar trebui să iei măsuri dacă observi:

- o aluniță, un nev, un semn suspect pe piele, apărut după vârsta de 30 de ani;

- modificări de aspect și dimensiune la o aluniță deja prezentă pe piele;

- alunițe cu margini neregulate, forme atipice, sau mai multe alunițe unele lângă altele. 

Specialiștii îți recomandă ca, în autoexaminarea pielii, să urmărești regula ABCDE:

A - de la asimetrie;

B - de la borduri neregulate;

C - culoare - negru, maro, albastru, roșiatic;

D - diametru - dacă o aluniță crește, își schimbă dimensiunea, ajunge la cea a unui bob de mazăre;

E - evoluție - o aluniță se schimbă, în timp, arată diferit, față de restul alunițelor de pe corp. 

Diagnosticul de melanom și tratamentul

Melanomul este diagnosticat de către medicul dermatolog, inclusiv cu ajutorul dermatoscopiei, o metodă care oferă mai multă acuratețe în diagnosticul cancerelor cutanate. Dermatoscopul permite observarea leziunii, a structurilor sale superficiale și profunde. 

Totodată, medicul dermatolog este cel care poate recomanda o biopsie cutanată. Acesta este o analiză a probei de țesut, care se face de către un anatomopatolog, cu ajutorul microscopului. 

Diagnosticul precoce al melanomului malign poate face diferența între supraviețuire și pierderea luptei cu boala. 

Un melanom poate să fie depistat în mai multe stadii, începând cu stadiul 0, când acesta se află încă doar pe suprafața epidermei și nu s-a extins la alte regiuni. 

Din păcate, în stadiul III, melanomul deja s-a extins în sistemul limfatic, iar în stadiul IV, el poate afecta și alte organe interne ale corpului, precum plămânii, ficatul, creierul, stomacul, șansele de supraviețuire fiind minime. 

Tratamentul melanomului malign are rezultate foarte bune în fazele incipiente. În fazele avansate, este necesar să se identifice metastazele și să se folosească o serie de combinații terapeutice. Melanomul se tratează și, în funcție de etapa de evoluție, se utilizează metode precum:

- intervenția chirurgicală, în vederea înlăturării tumorii

- imunoterapie

- chimioterapie 

- radioterapie 

Prevenția melanomului

În sănătatea pielii se vorbește foarte mult despre prevenție. Un melanom, precum și orice altă formă de cancer cutanat poate să fie prevenit prin metode care țin de stilul de viață al unei persoane, înainte de orice:

- Evită expunerea la soare. Oricât de frumoasă ar fi pielea bronzată, nu este sănătos să te bronzezi. Dacă totuși o faci, folosește creme cu factor de protecție ridicat, peste 50 SPF, pe toată suprafața pielii. 

- Folosește ochelari de soare de calitate.

- Evită mersul la solar, care crește riscul de melanom cu 75%. 

- Protejează atât pielea ta cu haine potrivite, inclusiv vara, precum și pielea copiilor, pentru a evita arsurile solare. 

Medici din rețeaua AMI care au grijă de tine:

 

× Programarea dumneavoastră a fost înregistrată cu succes.