Infiltrații genunchi: tratament permanent sau provizoriu?

Infiltratii genunchi

Infiltrațiile la genunchi sau vascosuplimentarea genunchiului reprezintă o procedură nechirurgicală, folosită majoritar în afecțiunile degenerative ale articulației genunchiului. Prin infiltrațiile la nivelul genunchiului, o substanță cu diferite proprietăți este injectată la nivelul articulației, lubrifiind suprafețele intraarticulare. Simptomele cu care se prezintă pacientul sunt în general determinate de durerea la nivelul genunchiului, inflamația articulației, mișcarea deficitară a membrului inferior și instabilitate în mișcare.

Articulația genunchiului: generalități

 Articulația genunchiului este formată din 3 oase numite femurul, tibia și rotula. Suprafețele articulare ale acestora sunt acoperite de un țesut numit cartilaj, care prin proprietățile sale mecanice protejează osul la nivelul de contact al acestuia cu alt os și asigură o mișcare de alunecare lină. Cartilajul are o compoziție diferită față de cea a osului, fiind alcătuit din celule numite condrocite. De asemenea, este nevascularizat, nutrienții fuzionând prin acesta de la nivelul osului. Nevascularizarea osului reprezintă un amănunt extrem de important, leziunile la acest nivel vindecându-se mai dificil.

Infiltrații genunchi: când sunt utile?

 Infiltrațiile la nivelul genunchiului pot fi folosite pentru o multitudine de afecțiuni. În general, acuza principală prezentată de către pacient este durerea de la nivelul genunchiului. De asemenea, infiltrațiile la nivelul genunchiului pot reduce inflamația din articulație. Pentru eliminarea durerii, un număr de substanțe diferite din punct de vedere al compoziției pot fi utilizate. Aceste substanțe pot fi acidul hialuronic, PRF, celulele stem sau corticosteroizii. Cele mai frecvente afecțiuni în care sunt folosite infiltrațiile la genunchi sunt:

-       Gonartroza - Gonartroza, cunoscută și ca osteoartrita genunchiului este o boală articulară degenerativă frecventă a genunchiului care apare de obicei la persoane peste 60 de ani, cu o preponderență mai mare la femei. În această afecțiune, cartilajul de la nivelul articulației se deteriorează, descoperind osul intraarticular, provocând durere și inflamație la nivelul genunchiului. Infiltrațiile la genunchi pot ajuta spațiul articular și reduce celulele inflamatorii de la nivelul articulației, ambele efecte micșorând durerea.

-       Sinovita - Reprezintă practic inflamația membranei ce căptușește capsula articulară a genunchiului, această membrană fiind numită sinovială.

Sinovita poate avea mai multe cauze, de la afecțiuni autoimune, la infecții sau afecțiuni degenerative precum gonartroza.

-       Bursita - Bursita genunchiului este inflamația bursei, în apropierea articulației genunchiului. Bursa este un sac plin de lichid care acționează ca o pernă între un țesut dur (os/tendon) și un țesut moale (pielea). Din păcate, bursa poate fi uneori inflamată și iritată. Spre deosebire de umflarea generalizată a articulației genunchiului, există o umflătură și o sensibilitate ce pot fi concret localizate. În plus, deoarece există până la unsprezece burse în jurul genunchiului, în funcție de care se inflamează, locația și senzațiile de durere pot varia.

Infiltrații genunchi: soluție definitivă?

Artroza este de fapt o îmbătrânire a articulației. Evident, sunt factori care o pot precipita (obezitate, traumatisme severe etc.), dar în general apare progresiv în timp.  A o elimina ar însemna ca aceste infiltrații să fie „elixirul tinereții” ceea ce nu este posibil. Scopul lor este ca pacientul să își poată realiza activitatea cotidiană cu cât mai puțin disconfort. În cazul în care acest lucru nu este posibil, probabil o intervenție chirurgicală este indicată.

Există diferite tipuri de infiltrații în genunchi. Cele mai cunoscute și utilizate sunt cele cu plasma îmbogățită cu trombocite (platelet rich plasma), sau cele cu acid hialuronic.

Infiltrațiile în genuchi cu PRP - în acest tip de procedură se recoltează plasmă de la pacient, iar prin intermediul unui dispozitiv aceasta este îmbogățită cu factori de creștere care stimulează dezvoltarea și regenerarea intraarticulară.  

Infiltrațiile în genunchi cu acid hialuronic  - prin această procedură se suplimentează cantitatea de lichid intraarticular (sinovial) , acidul hialuronic făcând deja parte din compoziția normală a lichidului sinovial.

Dr. Ștefania Tănase - Medic Specialist Ortopedie și Traumatologie

Medici din AMI care te pot ajuta:

Dr. Ion Bogdan Codorean

Dr. Sebastian Culman

Dr. Dan Tanase

× Programarea dumneavoastră a fost înregistrată cu succes.