Fizioterapie – ce este și când ai nevoie de ea?

Pentru a se recupera după ce au suferit de diferite afecțiuni sau au trecut prin anumite accidente, pacienții pot necesita recuperare fizică. În acest caz, ei pot apela la specialiștii în fizioterapie.

Pacienții care apelează la fizioterapie suferă de diferite leziuni, boli sau chiar dizabilități, care pot fi ameliorate prin mișcare, exerciții, terapie fizică sau sfaturi legate de stilul de viață. Fizioterapia permite persoanelor care au nevoie de astfel de îngrijiri să își continue sau să își reia viața și responsabilitățile la locul de muncă și nu numai.

Ce este fizioterapia?

Practicile care țin de fizioterapie au rolul de a ajuta la restabilirea mișcării și funcționării optime atunci când o persoană este afectată de leziuni, boli sau au un handicap. De asemenea, atunci când vorbim de fizioterapie trebuie să luăm în calcul că aceasta poate avea și un rol profilactic. Astfel, fizioterapia poate fi folosită pentru a reduce riscul de rănire sau îmbolnăvire în viitor.

Spre deosebire de alte ramuri ale medicinei, atunci când vorbim despre fizioterapie trebuie subliniat faptul că aceasta implică o abordare holistică, care implică pacientul în mod activ în îngrijirile pe care le primește.

Unele dintre practicile folosite de către experții în fizioterapie includ:

  • Terapiile cu curenți TENS (trans Electric Nerve Stimulation, diadinamici, galvanici)

  • Terapie cu laser

  •  Educație și sfaturi. Sfaturi generale despre lucruri care vă pot afecta viața de zi cu zi, cum ar fi postura corectă și tehnici corecte de ridicare sau de transport ale obiectelor pentru a preveni rănirea.

  • Mișcare, exerciții personalizate și sfaturi legate de activitatea fizică. Experții în fizioterapie pot recomanda exerciții care să vă îmbunătățească starea de sănătate și mobilitatea în general.

Pentru ce afecțiuni sunt indicate sesiuni de fizioterapie?

 Printre cele mai comune afecțiuni pentru care sunt indicate sesiuni de fizioterapie se numără:

Dureri musculare - Afecțiuni ale membrelor inferioare( genunchi), ale spatelui, ale membrelor superioare.

Accidentări

Boli Reumatice - artrită reumatoidă, lupus eritematos, gonartroză

Hipertensiune arterială

Afecțiuni Vasospastice - Boala Raynaud

Care este diferența dintre fizioterapie și kinetoterapie?

Atunci când vorbim despre fizioterapie și kinetoterapie este mai ușor să observăm ceea ce au în comun și să trecem cu vederea diferențele, adesea din cauza faptul că, la bază, au aceeași misiune. Atât fizioterapia, cât și kinetoterapia sunt folosite în tratamentul și recuperarea fizica a pacienților. 

Spre deosebire de fizioterapie, kinetoterapia are o abordare mai practică, specialiștii din acest domeniu fiind orientați spre rezolvarea problemelor pacienților lor dintr-o perspectivă fiziologică și mecanică, în ședințe în care lucrează direct cu pacienții. În schimb, specialiștii în fizioterapie au o abordare holistică și au la dispoziție o serie de tehnici pasive (de exemplu, stimularea electrică).

Fizioterapie – beneficii

Persoanele care apelează la fizioterapie fac asta pentru a se putea recupera după o afecțiunea sau un accident, dar și pentru a nu mai suferi din cauza durerilor de gât, spate sau genunchi cauzate de stilul de viață sau de către activitățile pe care le realizează în mod curent. Printre cele mai comune beneficii asociate cu ședințele de fizioterapie se numără:

●      Reducerea sau eliminarea durerilor

●      Evitarea intervențiilor chirurgicale, în anumite cazuri

●      Îmbunătățirea mobilității

●      Recuperarea fizică în urma unui atac cerebral sau a unui accident

●      Îmbunătățirea performanțelor fizice

●      Ținerea sub control a simptomelor fizice asociate cu diabetul

●      Ținerea sub control a simptomelor fizice asociate cu bolile cardiovasculare sau pulmonar× Programarea dumneavoastră a fost înregistrată cu succes.