Fibrom uterin – cauze, simptome și tratament

Între 20-80% dintre femei dezvoltă un fibrom uterin o dată în viață, până să ajungă la vârsta de 50 de ani. În perioadele în care nivelul hormonal crește pot apărea formațiuni de diverse dimensiuni care intră sub caracterizarea de fibrom uterin. 

Ce este un fibrom uterin?

Fibromul uterin este o tumoră benignă care se dezvoltă în peretele uterului, ceea ce determină îngroșarea acestuia și modificarea dimensiunii uterului. Termenii medicali folosiți pentru a face referire la fibrom sunt leiomiom sau miom. 

Fibromul se poate dezvolta ca o singură tumoră sau ca un grup de tumori. Poate fi de dimensiuni foarte mici, precum sămânța de măr sau de dimensiuni mari, ca un grepfrut.

Tipuri de fibrom uterin

În funcție de zona uterului unde se dezvoltă, fibroamele pot fi de 4 feluri:

 1. Fibrom submucos – se dezvoltă în cavitatea interioară a uterului și se manifestă prin sângerări prelungite în timpul menstruației, probleme de infertilitate sau risc crescut de avort spontan.

 2. Fibrom intramural – se dezvoltă pe peretele uterului și este cel mai frecvent tip de fibrom. Se manifestă prin dureri la nivelul pelvisului și a spatelui, probleme urinare și digestive și sângerări abundente în timpul menstruației.

 3. Fibrom subseros – se dezvoltă în exteriorul uterului, afectând mai mult vezica urinară și rectul. Se manifestă prin dureri abdominale intense. 

 4. Fibrom intraligamentar sau cervical – se dezvoltă pe ligamentele care susțin uterul sau la nivelul colului uterin. Este cel mai rar tip de fibrom. 

 

Factori de risc pentru un fibrom uterin

 • Vârsta – un fibrom uterin poate apărea oricând, dar este mai comun la femeile care au depășit vârsta de 30 de ani. Intervalul de vârstă cu cea mai mare predispoziție este 35-55 de ani. După menopauză, fibroamele au tendința să se micșoreze.

 • Istoricul de familie – dacă ai un membru în familie care a dezvoltat la un moment dat un fibrom uterin, ai șanse mai mari sa dezvolți unul la rândul tău. 

 • Obezitate – femeile care au kilograme în plus prezintă un risc mai mare de a dezvolta un fibrom.

 • Dieta – o alimentație bazată pe proteine provenite din carne, mai ales carne roșie, determină un risc pentru dezvoltarea unui fibrom. 

Simptomele fibromului uterin

Fibromul uterin poate fi greu de diagnosticat pentru că de cele mai multe ori este asimptomatic sau se manifestă prin simptome generale, care nu duc cu gândul direct la el. În cele mai multe cazuri este diagnosticat în cadrul unui consult ginecologic de rutină. Principalele simptome care pot semnala prezența unui fibrom sunt:

 • Dureri puternice în timpul menstruației și sângerări abundente

 • Durere în zona pelvică

 • Umflarea abdomenului inferior

 • Urinare frecventă

 • Dureri în timpul actului sexual

 • Dureri la baza coloanei vertebrale

 • Infertilitate

 • Complicații în timpul sarcinii 

Fibroamele uterine – cancer și sarcină 

Fibromul este prin natura lui benign, prin urmare nu provoacă apariția cancerului. În cazurile în care se dezvoltă cancer la ovare și există și un fibrom uterin, cele două afecțiuni nu sunt determinate reciproc. 

În cazul sarcinii, însă, poate să pună o serie de probleme, atât pe parcursul sarcinii cât și în timpul nașterii. Existența unui fibrom în cazul unei femei însărcinate poate să împiedice o naștere prin cezariană sau să provoace nașterea înainte de termen. 

Fibrom uterin – diagnostic și tratament

În cele mai frecvente cazuri, fibromul uterin este depistat accidental, în timpul unui control ginecologic de rutină. Dacă prezinți oricare din simptomele descrise mai sus poți să-ți faci o programare și să întrebi doctorul dacă prezinți vreun risc să dezvolți un fibrom. Pentru un diagnostic de certitudine pot fi făcute următoarele investigații:

 • Ecografie transvaginală

 • Histeroscopie

 • RMN sau CT pelvian

Dacă ți-a fost depistat un fibrom uterin, medicul tău ginecolog va trebui să identifice tipul și complexitatea sa, apoi, pe baza acestor date să identifice tratamentul potrivit pentru tine. Pentru fibromul uterin există mai multe abordări de tratament:

 • Medicamentos – stopează creșterea fibromului și ameliorează starea de sănătate

 • Chirurgical – îndepărtarea fibromului (miomectomie)

Medicul tău ginecolog îți va recomanda cea mai bună formă de tratament în funcție de particularitățile cazului tău.

Medici ginecologi din rețeaua AMI care te pot ajuta

Conf. Dr. Alexandru Anca 

Dr. Roxana Elena Bohiltea 

Prof. Dr. Elvira Bratila 

Dr. Viorica Dumitras 

Dr. Corina Grigoriu

Dr. Silviu Petrisor Istoc

Dr. Tamara Panait Ciuruchian 

Dr. Lucian Gheorghe Pop 

Dr. Silviu Predoi  

 

 

× Programarea dumneavoastră a fost înregistrată cu succes.