Fibrilația atrială: ce este și cum poate fi tratată?

Firbilatia atriala

La nivel mondial, afecțiunile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în rândul populației. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, un număr de 17.9 milioane de oameni mor anual din cauze cardiace, acest număr reprezentând un procent covârșitor de 32% din totalul deceselor globale.

Fibrilația atrială reprezintă o afecțiune cu înalt risc asupra individului, atât din prisma efectelor asupra cordului, cât și din cauza complicațiilor la distanțe ce pot fi cauzate de aceasta. Cunoașterea simptomelor principale din fibrilația atrială, prezentarea la medic și cunoașterea opțiunilor terapeutice reprezintă cele mai bune modalități de evitare a unui deznodământ nefast ce poate implica fibrilația atrială.

Ce este fibrilația atrială?

Fibrilația atrială este reprezentată de bătăi rapide și neregulate ale inimii, sugerând o activitate anormală a cordului. În mod normal, pulsul este între 60 și 100 de bătăi pe minut. În fibrilație, pulsul de obicei este crescut și poate ajunge la 100-175 de bătăi pe minut. Această anomalie este cauzată de cele două camere superioare ale inimii, atriile, care se contractă haotic, fără să se coordoneze cu ventriculele.

În viața de zi cu zi, fibrilația atrială poate să nu determine nici o complicație gravă, însă simptomele sale sunt de cele mai multe ori prezente. Simptomele cele mai frecvente în fibrilația atrială pot fi constituite din palpitații, amețeli, greață, lipotimie (leșin), durere în piept (angină), dificultate în respirație (dispnee). Asocierea a două sau mai multe din aceste simptome trebuie să vă directioneze către un medic specialist, care să vă poată efectua un prim consult diagnostic.

Printre cauzele posibile ale fibrilației atriale se numără:

 • Hipertensiunea arterială
 • Infarctul miocardic
 • Boala coronariană cronică
 • Boli ale valvelor inimii
 • Malformații congenitale cardiace
 • O tiroidă hiperactivă sau alte dezechilibre metabolice
 • Substanțe excitante: medicamente, cofeină, tutun, alcool
 • Boala de nod sinusal
 • Boli pulmonare
 • Infecții virale
 • Apneea în somn

De ce este periculoasă fibrilația atrială?

Fibrilația atrială este una dintre cele mai importante cauze de accident vascular cerebral, o complicație redutabilă care determină și cele mai multe decese în cadrul acestei afecțiuni. Mecanismul acestei afecțiuni este formarea cheagurilor de sânge la nivelul atriilor, care pot determina blocarea circulaţiei la nivelul arterelor.

În funcţie de dimensiunea cheagului și a organului implicat apar și consecinţele accidentelor vasculare cerebrale, apar prin blocarea arterelor cerebrale (manifestate clinic prin deficit motor sau dificultăți de vorbire), ischemie mezenterică prin blocarea arterelor mezenterice și care se asociază cu o rată a supravieţuirii scăzute, ischemie periferică prin blocarea arterelor membrelor inferioare sau chiar infarct miocardic prin implicarea arterelor coronare.

Estimativ 20-30% dintre accidentele vasculare cerebrale sunt determinate de episoade de fibrilaţie atrială silenţioasă, paroxistică. Pentru evitarea riscului de accident vascular, medicația anticoagulantă este extrem de importantă. De asemenea, fibrilația atrială netratată poate slăbi în timp inima și poate duce la insuficiența cardiacă.

Tratamentul în fibrilația atrială

Tratamentul fibrilaţiei atriale este constituit de tratamentul medicamentos și tratamentul intervențional. Primul se adresează restabilirii ritmului normal (tratament anti-aritmic, de obicei debutat în spital, care se continuă și acasă în vederea prevenirii altor episoade) sau de control al frecvenţei cardiace și de prevenţie a formării trombilor (tratament anticoagulant).

Pe lângă tratamentul medicamentos, în anumite situații, două alte proceduri pot fi efectuate la indicația medicului cardiolog, acestea fiind șocul electric extern (cardioversia electrică) și ablația cardiacă.

Cardioversia electrică este o procedură de scurtă durată, recomandată în cazuri de fibrilație paroxistică sau persistentă, în care se administrează un șoc electric, prin padele instalate pe piept. Șocul electric oprește activitatea electrică a inimii pentru un moment foarte scurt, cu scopul de a fi reluată în ritm normal. Procedura se face sub sedare, astfel încât pacientul să nu resimtă șocul electric.

Ablația fibrilației atriale este atunci când episoadele de fibrilație atrială sunt recurente, sau în cazul în care ritmul normal al inimii nu poate fi restabilit medicamentos sau prin cardioversie electrică. Se utilizează o metodă minim invazivă prin care sunt practic distruse (arse) celulele responsabile de generarea impulsului electric haotic.

Dr. Ali Al Hassan - Medic Primar Cardiologie

Medici din AMI care te pot ajuta:

Dr. Ali Al Hassan

Dr. Laura Antohi

Conf. Dr. Darabont Roxana Oana

× Programarea dumneavoastră a fost înregistrată cu succes.