Ce este imagistica medicală și de ce este importantă

De-a lungul timpului, imagistica medicală a cunoscut multe schimbări și a progresat până la stadiul în care a devenit un instrument foarte bun de a “vedea în tine”. De la radiografiile clasice până la rezonanța magnetică nucleară, diagnosticarea cu ajutorul analizelor imagistice a devenit un instrument important în practicarea cu succes a medicinei. Află ce este imagistica medical și de ce este importantă. 

Ce este imagistica medicală?

Imagistica medicală se referă la tehnicile și procesele folosite la crearea imaginilor diferitelor părți ale corpului care ajută la diagnosticarea unei afecțiuni și stabilirea tratamentului adecvat. Aceste tehnici sunt metode non-invazive de identificare și monitorizare a unei anomalii sau răni interne.

Specializările în care se folosesc cel mai frecvent metodele de imagistică sunt:

 1. Gastroenterologia

 2. Pneumologia 

 3. Ortopedia

 4. Neurochirurgia

 5. Chirurgia generală 

 6. Ginecologia

 7. Chirurgia oncologică

 8. Oncologia

La ce ajută imagistica?

Analizele de imagistică ajută nu numai la formarea diagnosticului corect, dar și la stabilirea tratamentului adecvat fiecărui pacient în parte, prin imagistica intervențională, care presupune:

 1. Drenaje

 2. Biopsii 

 3. Embolizarea unor mase tumorale sau anomalii vasculare

 4. Plasarea de stenturi în ocluzii vasculare sau proteze în stenoze

De asemenea, este un instrument bun și pentru prevenție, ecografia fiind una din cele mai eficiente metode de screening. 

Care sunt cele mai utilizate examinări imagistice?

În funcție de aparatura folosită, analizele imagistice cele mai cunoscute și recomandate de medici, sunt:

 1. Ecografia. Este o tehnică optimă pentru vizualizarea organelor interne sau a fătului, cu ajutorul ultrasunetelor și a sondelor. De asemenea, este utilă în ghidarea mișcărilor în timpul unei biopsii și în explorarea chirurgicală. În funcție de zona corpului analizată, există 3 tipuri de ecografii:

 • Ecografie externă- transductorul este deplasat piele. Se realizează pentru examinarea organelor interne și a regiunii abdominale sau pelviene, pentru analizarea inimii, depistarea și monitorizarea sarcinii. 

 • Ecografie internă- transductorul este introdus în organism (transvaginal, transrectal, transesofagian)

 • Ecografie endoscopică- sonda, atașată de un tub, este introdus în organism (intervenții laparoscopice)

 1. Radiografia. Este cea mai utilizată metodă de imagistică medicală, care se realizează cu ajutorul substanței contrast pe bază de iod, care ajută la o mai bună vizualizare a funcției oraganului analizat. 

 2. Tomografia computerizată (CT). se realizează cu ajutorul unui tub cu raze X (radiație ionizată), care se rotește în jurul pacientului. Semnalele sunt transmise unor detectoare, care pe baza datelor obținuteîn urma unei rotașii complete, produce și afișează pe ecran imaginea organului sau zonei “scanate”.

 3. Imagistică prin rezonanță magnetică nucleară (RMN). Pentru această analiză, pacientul este plasat în interiorul unui câmp magnetic static. Este analiza care oferă imagini ale tuturor țesuturilor și organelor și este cea mai indicate când este vorba de diagnosticarea unor afecțiuni cerebrale, ale coloanei vertebrale sau ale articulațiilor.

 4. Angiografie sau coronografie. Se efectuează atunci când medicul suspectează o problemă la arterele coronare (sunt blocate sau îngustate).

 5. Scintigrafie (camera gama). Imaginile sunt obținute pe baza distribuției unui radioelement farmaceutic la nivelul unui organ sau țesut. Camera de scintilație va genera o imagine pe baza substanței. 

 6. PET-CT. Este o investigație care se realizează în cazurile de cancer, pentru o reprezentare mai exacta a tipurilor și a metastazelor. Cu ajutorul unui PET-CT, medicul vede poziția exacta, dimensiunea și activitatea celulelor cancerose din corp. 

Asociația Medicilor Independenți îți facilitează accesul la unii dintre cei mai buni radiologi și specialiști în imagistică. 

Nu-ți fie frică să “te vezi pe dinăuntru”. Un diagnostic precoce înseamnă timp câștigat,  iar un diagnostic corect înseamnă înseamnă mai multe șanse de vindecare. 

 

 

× Programarea dumneavoastră a fost înregistrată cu succes.