Carcinomul cutanat, cancerul de piele care sapă în tăcere

Carcinomul cutanat, deși nu este cea mai periculoasă formă de cancer de piele, este cea mai frecventă. 85% dintre pacienții cu tumori maligne la nivelul pielii sunt diagnosticați cu carcinom cutanat. Carcinomul este cel mai des întâlnit tip de cancer de piele, dar și cel mai ușor de tratat, dacă este diagnosticat la timp. 

carcinom-cutanat

Ce este carcinomul cutanat? 

Carcinomul este o tumoră malignă formată din celule epiteliale, care este provocat, în procent de 90%, de expunerea excesivă și neprotejată la razele soarelui. Însă, poate să apară și din cauza moștenirii genetice sau expunerii la radioterapie. 

Carcinomul cutanat se dezvoltă în țesuturile epiteliale. De cele mai multe ori, mutațiile care se întâmplă la nivelul ADN-ului duc la apariția celulelor anormale, cancerigene, care se înmulțesc într-un ritm necontrolat.

Factori de risc pentru carcinomul cutanat

Persoanele cele mai predispuse la dezvoltarea unei forme de cancer de piele sunt cele cu pielea deschisă la culoare, cu ochi albaștri sau verzi și cu o culoare a părului de la șaten deschis la blond. 

Pe lângă expunerea la razele UV, alți factori de risc sunt:

  1. Bronzul artificial în saloanele de solar

  2. Moștenirea genetică

  3. Fumatul și consumul excesiv de alcool

Tipuri de carcinom cutanat

Pielea este cel mai mare organ al corpului. Orice leziune care nu se vindecă de la sine în câteva săptămâni reprezintă un semnal de alarmă. 

Carcinomul cutanat poate fi de două tipuri:

  1. Bazocelular- se manifestă printr-o excrescență translucidă sau pigmentată, o pată de culoare roșie sau o umflătură cu margine lucioasă.
  2. Spinocelular- se manifestă prin pete de culoare roșie care se cojesc până la ulcerare, fără să se vindece de la sine.

 

Cum este diagnosticat carcinomul cutanat?

Medicul specialist este singurul care poate să pună un diagnostic corect de cancer de piele. În urma consultului, acesta va recomanda o biopsie pentru confirmarea suspiciunii de carcinom. Biopsia este o probă de țesut prelevată din zona corpului unde există suspiciunea de carcinom pentru analizarea celulelor. 

Tratament cu microchirurgia Mohs

Metoda de  intervenție Mohs permite chirurgului dermatolog să cartografieze extinderea tumorală, pentru ca, la finalul procedurii, tumora să fie extirpată în totalitate, iar țesutul sănătos din jurul său, să rămână intact.  

Microchirugia Mohs oferă o șansă de vindecare de 99%, spre deosebire de metoda de excizare clasică, unde șansa de vindecare este de doar 50%. Metoda constă în analizarea histologică pas cu pas, în timpul operației, a tumorii și a zonelor adiacente. Analiza se face până când rezultatul arată că țesutul nu mai conține nici o celulă canceroasă. Următorul pas în procedură constă în închiderea exciziei, iar apoi reconstituirea cutanată a zonei prin chirurgie estetică. Metoda oferă pacientului certitudinea de extirpare completă a tumorii în timp real, fără să mai fie nevoit să aștepte săptămâni întregi după operație, ca în cazul unei intervenții clasice. 

Intervenția Mohs este recomandată în cazurile în care carcinomul este localizat în zonele cele mai expuse la soare: pe față, pe gât, pe decolteu, pe mâini sau pe picioare. Aceste zone sunt considerate speciale pentru că nu permit pierderea țesutului sănătos, care este necesar în pasul de reconstrucție. Intervenția este recomandată și în cazurile în care tumora de carcinom este una veche, mare, netratată la timp sau ineficient. 

Medici care pot realiza microchirurgia Mohs

Dr. Mihaela Leventer este medic specialist dermatolog din 1992, medic primar dermatolog din 2000 și doctor în medicină din 2006. Realizează anual peste 3,000 de consultaţii de dermatologie în sistem privat și peste 2,000 de intervenții de dermatochirurgie. Este primul medic din România acreditat în microchirurgia Mohs de către Asociația Americană de Dermato-Chirurgie. 

Dr. Anca Stanciu este medic specialist dermato-venerologie, cu experiență în: dermatologie medicală, dermatoscopie, chirurgie dermatologică (excizii chirurgicale, biopsii cutanate, electro-terapie). Dr Anca Stanciu este al doilea medic din România acreditat în microchirurgia Mohs. 

Prevenția este cel mai bun tratament împotriva unei boli precum cancerul de piele, în formă de carcinom cutanat. Nu rata examenul dermatologic preventiv anual. 

 

× Programarea dumneavoastră a fost înregistrată cu succes.