Alunițe – cât de periculoase sunt pentru sănătate?

Alunițele au fost considerate mult timp semne de frumusețe și nu un potențial factor de risc pentru sănătate. Însă, în spatele unei alunițe se poate ascunde o tumoră, care poate fi malignă. Vizita anuala la medicul dermatolog este cea mai bună metodă de prevenție împotriva cancerului de piele.

Alunițe – ce sunt și ce facem cu ele?

Alunițele sau nevii melanocitari sunt semne care apar pe piele fie ca predispoziție genetică fie ca urmare a expunerii pielii, pe parcursul vieții, la o serie de factori favorabili apariției lor, precum expunerea frecventă la radiațiile UV. Alunițele apar în urma aglomerării celulelor care pigmentează pielea și sunt formate din melanocite benigne. 

Alunițele pot apărea pe orice zonă a corpului, având în cele mai multe cazuri forma ovală și o dimensiune de până la 5 mm. Culoarea lor variază, în funcție de pigmentul fiecărei persoane. 

O aluniță își poate schimba aspectul pe parcursul timpului, fără să aibă impact negativ asupra sănătății. Însă, pentru a avea certitudinea că nu este periculoasă, alunițele trebuie evaluate periodic de un medic specialist.

Tipuri de alunițe

Alunițele pot fi de mai multe feluri:

  1. Alunițe deschise la culoare sau chiar de culoarea pielii. De cele mai multe ori, acest tip de alunițe nu este periculos, excepție făcând situațiile când alunițele sângerează sau își modifică forma, culoarea sau dimensiunea. Aceste alunițe se pot trata prin mai multe metode chirurgicale, printre care shave excizia și electrocauterizarea vaselor de sânge. Pentru siguranța diagnosticului se recomandă ca alunița să fie verificată la laboratorul de histopatologie.

  2. Alunițe cafenii - sunt de fapt mici defecte de structură cutanată. Au aspect de pete mici, de culoare maro, ca urmare a aglomerării celulelor pigmentare. Alunițele cafenii pot fi îndepărtate chirurgical dacă medicul dermatolog consideră ca sunt suspecte sau canceroase, când sunt localizate inestetic sau pe o zonă ușor de traumatizat.

  3. Alunițele negre apar în urma aglomerării melancocitelor (celulele care produc melanină). Se pot dezvolta oriunde pe corp, inclusiv pe scalp, axile, zona de sub unghii sau dintre degete. De asemenea, aceste alunițe pot fi excizate dacă medicul consideră că presupun risc de cancer. 

Orice aluniță scoasă de pe piele ar trebui verificată prin examenul histopatologic pentru a avea dovadă că este benignă.

Alunițe normale vs. alunițe suspecte

Fiecare om are cel puțin o aluniță pe corp. Unele persoane au pielea acoperită de alunițe, altele le numără pe degete. Însă, nu numarul lor poate fi un factor de risc ci forma și structura lor. 

Alunițele normale sunt mici, cafenii, simetrice și cu margini regulate, bine delimitate de pielea din jurul lor. Orice modificare de structură, culoare, mărime sau volum reprezintă un semnal de alarmă. 

Numim alunițe suspecte acele leziuni asimetrice, cu margini neregulate, de mai multe nuanțe și cu diametrul de obicei mai mare de 5 mm, care crește în dimensiune sau diferă în aspect de celelalte alunițe de pe corp. Considerăm suspecte și alunițele care apar după vârsta de 30 de ani. 

Alunițele, normale sau suspecte, trebuie verificate periodic de un medic dermatolog pentru a avea întotdeauna control asupra sănătății tale.

Melanomul malign, cea mai agresivă formă de cancer de piele

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, sunt înregistrate în jur de 132.000 de cazuri de melanom în fiecare an, la nivel mondial. Melanomul malign nu este cea mai frecventă formă de cancer de piele, dar este cea mai agresivă, putând să dezvolte metastaze chiar la câteva săptămâni după apariția tumorii. În cazul acestui tip de cancer, timpul este cel mai important factor și principalul aliat al pacientului. Dacă tumora de melanom este depistată în stadii incipiente, există șanse mari să fie tratată și pacientul vindecat. 

Melanomul se dezvoltă în melanocite, celulele care sunt responsabile de pigmentarea pielii. Poate să apară oriunde pe corp, pe piele, apoi, pe calea vaselor limfatice, melanocitele bolnave pot să ajungă la organele interne și să dezvolte metastaze. 

În faza de debut, melanomul malign seamănă și poate fi confundat de un ochi nespecializat cu o aluniță. De aceea, vizita anuală de rutină la medicul dermatolog este importantă și nu trebuie trecută cu vederea. De asemenea, este indicat să înveți să-ți auto-examinezi pielea și să fii atent, pe cât posibil, la orice modificare structurală a pielii, mai ales la alunițe.

Medici dermatologi din rețeaua AMI care te pot ajuta

 

× Programarea dumneavoastră a fost înregistrată cu succes.